SÝROVÉ CHUŤOVKY
Suroviny: lístkové těsto - kupované, nebo domácí, které snadno připravíte v robotu Ronic podle našeho videoreceptu:
https://www.youtube.com/watch?v=ZuAgfrK6s9E
Dále budete potřebovat nivu, tvrdý sýr a vajíčko na potření.

Postup v robotu Ronic: tvrdý sýr nastrouháme na hrubém struhadle. Nivu rozsekáme rotačním nožem na kousky (zpracováváme krátce, aby niva zůstala rozdrobená).
Lístkové těsto rozválíme, posypeme oběma sýry a stočíme. Rolku nakrájíme po 1,5 cm a naskládáme na plech. Potřeme rozšlehaným vejcem a ve vyhřáté troubě upečeme.


SÝROVÁ ROLÁDA
Suroviny: 20 dkg tvrdého sýra nakrájeného na silnější plátky, 1 pomazánkové máslo, 100 g tavených sýrů, kapie, vajíčko na tvrdo, lžička hořčice, sůl, pepř.

Postup v robotu Ronic: v míse s rotačním nožem smícháme pomazánkové máslo s tavenými sýry a hořčicí. Přidáme koření a vajíčko, kapii a promícháme.
Plátky tvrdého sýru rozložíme na plech s pečícím papírem tak, aby se konce překrývaly a ze dvou řad sýra vytvoříme obdélník. Plech se sýrem vložíme do vyhřáté trouby a necháme sýr trošku roztavit aby se spojil - sýr hlídáme, aby se úplně neroztekl. Plech vytáhneme z trouby a necháme vychladnout. Na studený sýr navršíme náplň a opatrně svineme. Zabalíme do potravinové folie a necháme ztuhnout v lednici. Krájíme na kolečka široká asi 1 cm.


PLNĚNÁ VEJCE
Suroviny: vajíčka uvařená na tvrdo, pomazánkové máslo, tavený sýr, hořčice.

Postup v robotu Ronic: vajíčka rozpůlíme a vydlabeme žloutky, které dáme do robota Ronic s rotačním nožem. Na jeden žloutek přidáme lžíci pomazánkového másla a na 3 žloutky 1 tavený sýr. Trošku hořčice a promícháme. Pomazánkou naplníme důlky ve vejcích a ozdobíme zeleninou. Podáváme se pečivem.





MINI LANGOŠE - rychlé pohoštění pro nečekanou návštěvu

Suroviny:
kelímek bílého jogurtu, 2 kelímky polohrubé mouky. lžička jedlé sody, sůl.
Kečup, česnek, tvrdý sýr.

Postup v robotu Ronic: v robotu Ronic pomocí rotačního nože zpracujeme jogurt, mouku, sodu a sůl na tužší těsto.
Těsto vyválíme na plát silný asi 0,5 cm a větším vykrajovátkem, nebo hrníčkem vykrájíme kolečka. Smažíme v rozpáleném oleji z obou stran do zlatova. Před podáváním pomažeme rozdrceným česnekem, kečupem a posypeme sýrem.



PLNĚNÉ VRTULE

Surovniy: listové těsto, anglická slanina, tvrdý sýr (eidam, gouda), sůl, kmín, vajíčko na potřeni.

Postup:
listové těsto připravíme podle tohoto receptu:
https://www.youtube.com/watch?v=ZuAgfrK6s9E

Těsto rozválíme a rádýlkem nařežeme na pásy široké asi 5 cm. Polovinu každého pásu poklademe plátky slaniny a sýru. Plátek přeložíme, stiskneme okraje aby sýr nevytekl a stočíme plátek do vrtule. Na plechu potřeme rozšlehaným vajíčkem a sypeme solí a kmínem. Upečeme ve vyhřáté troubě. Výborné jsou čerstvé, ale chutnají i po studenu.



ROHLÍČKY K PIVU ČI VÍNU
Suroviny: 180 g hladké mouky, 110 g rozpuštěného másla, 1 lžička cukru, sůl, 1 vejce, 20 g kvasnic, 3 lžíce teplého mléka.
Na potření 1 vejce, kmín, sůl.

Postup: v míse Ronic s rotačním nožem zpracujeme kynuté těsto, které necháme přikryté vykynout. Těsto pak rozválíme na placku vysokou asi 1 cm. Plát rozkrájíme na trojúhelníčky, které smotáme tak, aby cíp zůstal nahoře. Rohlíčky potřeme rozšlehaným vajíčkem a pečeme při 170 st. asi 30 minut.



SLANÉ BRAMBOROVÉ SUŠENKY
Suroviny: 240 g brambor vařených ve slupce, 240 g hladké mouky, sůl, 
½ prášku do pečiva, 160 g másla, 1 bílek na potření, kmín.
 
Postup: Oloupané brambory dáme do mísy s rotačním nožem a pulzním chodem několikrát promícháme. Přidáme mouku, sůl, prášek do pečiva a máslo. Stálým chodem zpracujeme těsto. 
Těsto rozválíme na válu na sílu asi 0,5 cm a vykrajujeme tvořítkem kolečka, která potřeme bílkem a posypeme kmínem. Ve vyhřáté troubě upečeme do zlatova.