SKOŘICOVÉ SUŠENKY
Suroviny: 200 g hladké mouky, 70 g cukru, lžíce skořice, 125 g másla, 1 žloutek, vajíčko na potření.

Postup v robotu Ronic: Všechny suroviny dáme do robotu Ronic s rotačním nožem a vypracujeme těsto - jakmile se utvoří koule je těsto hotové. Na pomoučeném vále je rozválíme a formičkou vykrajujeme tvary, které přeneseme na plech, potřeme rozšlehaným vajíčkem a upečeme.





SKOŘICOVÉ HVĚZDIČKY
Suroviny: 200 g hladké mouky, 70 g cukru, lžíce skořice, 125 g másla, 1 žloutek, vajíčko na potření, hrst lískových oříšků.

Postup v robotu Ronic: Líkové oříšky nasekáme v robotu Ronic pomocí rotačního nože a dáme stranou.
Do mísy s rotačním nožem dáme mouku, cukr a skořici a krátce promícháme. Přidáme žloutek a změklé máslo a vypracujeme těsto - jakmile se utvoří koule je těsto hotové. Na pomoučeném vále těsto rozválíme a formičkou vykrajujeme hvězdičky, které přeneseme na plech, potřeme rozšlehaným vajíčkem, posypeme nasekanými oříšky a upečeme.




RYCHLÉ PERNÍČKY
Suroviny: 400 g hladké mouky, 140 g mletého cukru, 2 vejce, 100 g Hery, 2 lžíce rozpuštěného medu, 2 lžičky koření do perníku, 1 lžička jedlé sody, vajíčko na potření.

Postup v robotu Ronic: do mísy s rotačním nožem dáme mouku, cukr a koření a krátce promícháme. Přidáme vejce, rozpuštěný med a heru a zpracujeme těsto. Těsto necháme v lednici asi půl hodiny, pak je rozválíme na plát vysoký 0,5 cm a vykrájíme různé tvary. Pečeme ve vyhřáté troubě. Po vytažení potřeme perníčky rozšlehaným vejcem. Perníčky jsou hned měkké.




POLEVA NA PERNÍČKY
Suroviny: 150 g moučkového cukru, 1 bílek, lžička citronové šťávy

Postup v robotu Ronic: cukr nemusíte prosívat - stačí jej půl minuty mixovat v robotu Ronic pomocí rotačního nože. Cukr je pak krásně nadýchaný. Za stálého chodu přilejte k cukru bílek a citronovou šťávu. Mixujte asi 1 minutu - po této době je poleva hotová a můžete zdobit perníčky.
Jako zdobičky se nám osvědčily zipové sáčky, které po naplnění polevou jednoduše uzavřete a dole ustřihnete malý růžek. Je to praktické i pro děti.



PIŠKOTY
Nechutnají Vám piškoty z obchodu? Upečte si doma svoje vlastní!
Potřebujete jen 3 základní suroviny, které má doma každý.
Budete potřebovat 3 vejce, 90 g moučkového cukru a 100 g polohrubé mouky.

Postup v robotu Ronic: nejdřív vyšleháme šlehacím zvonem vychlazené bílky s 1/3 cukru do tuhého sněhu a dáme stranou.
Pokračujeme se šlehacím zvonem, kterým vyšleháme žloutky se zbylým cukrem do pěny. Sníh lehce přimícháme ke žloutkové hmotě a nakonec lehce vmícháme i mouku. Těsto dáme do cukrářského sáčku s hladkou trubičkou a na plech s pečícím papírem stříkáme piškoty. Když nebudou stejně velké nevadí - v obchodě taky nejsou :-)
Pečeme v mírné troubě do růžova.


PĚNOVÉ HROMÁDKY
Zbyl Vám po pečení jeden bílek a nevíte co s ním? Zkuste tyto pěnové hromádky.
Suroviny: 1 bílek, 140 g moučkového cukru, 1 lžíce citronové šťávy, lžíce husté marmelády, oříšky na obalení.

Postup v robotu Ronic: nejdříve si rotačním nožem nasekáme oříšky a dáme stranou. Šlehacím zvonem vyšleháme bílek s cukrem a citronovou šťávou, nakonec přišleháme marmeládu. Do misky nasypeme oříšky a bílkovou hmotu jimi opatrně obalíme. Lžičkou vytvarujeme kopečky, dáme na plech s pečícím papírem a v mírné troubě usušíme.




NUGÁTOVÉ HVĚZDIČKY
Suroviny: 20 dkg hladké mouky, 10 dkg másla, 6 dkg cukru, 1 žloutek, nugeta, žloutek a lžíce smetany na potření.

Postup v robotu Ronic: těsto vypracujeme v robotu Ronic pomocí rotačního nože - smícháme mouku s cukrem a přidáme máslo a žloutek. Hotové těsto necháme 2 hodiny v chladu.
Z těsta vyválíme plát silný asi 3 mm a vykrajujeme hvězdičky ve 3 velikostech. Přeneseme je na plech, potřeme rozšlehaným žloutkem se smetanou a upečeme. Nugetu necháme povolit ve vodní lázni a spojíme hvězdičky od největší po nejmenší.



NUGÁTOVÉ BONBONY
Suroviny na cca 25 kousků:
Tmavá vrstva: 125 g piškotů, 90 g mletého cukru, 15 g kakaa, 90 g másla, 2 lžíce rumu.
Světlá vrstva: 60 g moučkového cukru, 60 g másla, 60 g ořechů.
Poleva: 100 g čokolády, 15 g 100% tuku.

Postup v robotu Ronic: v robotu Ronic s rotačním nožem rozdrtíme piškoty na jemno. Přidáme cukr a kakao a promícháme. Nakonec dáme máslo a rum a zpracujeme těsto. Těsto vyválíme mezi dvěma potravinářskými foliemi na výšku asi 1 cm a snažíme se udržet tvar čtverce.
Na druhou vrstvu si připravíme ořechy - rozsekáme je nožem v robotu Ronic na jemno. K ořechům přidáme cukr a máslo a zpracujeme tužší hmotu. Tu rozetřeme na tmavý základ a dáme ztuhnout do lednice.
Čokoládu se 100% tukem rozpustíme ve vodní lázni a necháme trochu vychladnout. Čokoládu rozetřeme na světlou vrstvu a necháme ztuhnout. Krájíme nahřátým nožem na kostky, které můžeme zabalit do celofánu.


MOKA
Suroviny: 500 g hladké mouky, 1/2 prášku do pečiva, 170 g moučkového cukru, 1 lžička instantní kávy, 1 žloutek, 1 vejce, 200 g másla.
Náplň: 130 g másla, 150 g cukru, 1,25 dcl uvařené instantní kávy, 1 lžíce hrubé mouky.
Poleva: 200 g moučkového cukru, 2 lžíce horké instantní kávy, lžička oleje.

Postup v robotu Ronic: sypké suroviny dáme do mísy Ronic s rotačním nožem a promícháme. Přidáme ostatní suroviny a vypracujeme těsto, které necháme hodiny odpočívat. Na pomoučeném vále rozválíme těsto asi na 0,5 cm a vykrajujeme oválky, uložíme je na plech a upečeme. Vychladlá kolečka spojíme náplní a polejeme kávovou polevou.
Příprava náplně: Vychladnou kávu rozmícháme s moukou a uvaříme hustou kašičku, kterou necháme vychladnout. Máslo s cukrem utřeme v robotu Ronic rotačním nožem do pěny a postupně přidáme vychladnou kašičku.
Polevu připravíme v robotu Ronic pomocí šlehacího zvonu - cukr utřeme s kávou a olejem do husté polevy.


MEDOVÉ TRUBIČKY
Suroviny: 250 g hladké mouky, 100 g moučkového cukru, 50 g másla, 1,5 lžíce tekutého medu, 2 lžíce vlažného mléka, 2 žloutky.

Postup v robotu Ronic: sypké suroviny dáme do mísy s rotačním nožem a promícháme. Přidáme měkké máslo, med, žloutky a mléko a vypracujeme hladké těsto, které necháme alespoň 2 hodiny v chladu.
Z těsta vyválíme tenký plát a vykojíme větší kolečka. Kolečka obalíme kolem trubiček a konce k sobě přitiskneme. Pečeme ve vyhřáté troubě do růžova. Vychladlé trubičky stáhneme z formiček a konce namočíme v čokoládě. Po zaschnutí plníme máslovým krémem.




MEDOVÉ PERNÍČKY
Suroviny: 650 g hladké mouky, 250 g cukru, 10 g sody, 4 vejce, 50 g másla, 100 g medu, vrchovatá lžička skořice, vrchovatá lžička koření do perníku, kůra z 1 citronu.

Postup v robotu Ronic: do mísy s rotačním nožem dáme sypké suroviny a promícháme pulzním chodem. Máslo a med roztopíme do tekutého stavu (ve vodní lázni, nebo v mirkovlnce) a spolu s vejci přidáme k sypké směsi. Zapneme robot a vypracujeme hladké těsto. Jde to velmi rychle - dokonalé zpracování trvá cca půl minuty. Jakmile se z těsta vytvoří koule, těsto je hotové. Těsto zabalíme do folie a necháme v lednici několik hodin odpočívat.
Těsto vyválíme na plát silný asi 0,5 cm a vykrajujeme různé tvary. Přeneseme je na plech a potřeme vodou. Upečeme ve vyhřáté troubě - hotové perníčky poznáme tak, že když je jemně stlačíme koncem lžíce, nezůstane v nich důlek. Perníčky ihned po vytažení potřeme rozšlehaným žloutkem s trochou vody.
Perníčky jsou hned měkké.


MEDOVÁ SRDÍČKA
Suroviny: 1 vejce, 1 žloutek, 30 dkg másla, 2 lžíce medu, 10 dkg cukru, lžička jedlé sody, 28 dkg hladké mouky.

Postu v robotu Ronic: do mísy s rotačním nožem dáme sypké suroviny a promícháme. Přidáme rozpuštěný med, vajíčka, máslo a zpracujeme hladké těsto.
Z těsta vyválíme plát a vykrájíme srdíčka, které ve vyhřáté troubě upečeme. Vychladné plníme máslovo-pudinkovou nádivkou a zdobíme čokoládovou plevou.
Nádivka: 250 g másla, 150 g cukru, 1 vanilkový pudink, 300 ml mléka. Z mléka a pudinku uvaříme hustou kaši a necháme vychladnout. V robotu Ronic vyšleháme rotačním nožem máslo s cukrem do pěny a postupně zašleháme vychladlý pudink.


MAROKÁNKY
Suroviny: 1 dcl mléka, 15 dkg cukru, 5 dkg másla.
2 lžíce medu, 25 dkg směsi mandlí, ořechů, kandovaného ovoce, 5 dkg hladké mouky.

Postup v robotu Ronic: rotačním nožem nahrubo nasekáme ořechy a oloupané mandle a smícháme s kandovaným ovocem.
V hrnci přivedeme k varu mléko, cukr a máslo. Přidáme ořechovou směs a med a povaříme. Nakonec zahustíme moukou a krátce povaříme.
Na plech s pečícím papírem klademe lžící malé hromádky dál od sebe - roztečou se. Pečeme na 160 st. do růžova. Vychladlé marokánky můžeme polét čokoládou.


OŘÍŠKOVÉ LASKONKY
Zbyly Vám bílky? Vyzkoušejte oříškové laskonky.
Budete potřebovat: 5 bílků, 170 g moučkového cukru, 100 g lískových oříšků, 50 g polohrubé mouky, 50 g rozehřátého másla.

Postup v robotu Ronic: oříšky nasekáme rotačním nožem na drobno a dáme stranou. Vyměníme nůž za šlehací zvon a vyšleháme bílky do tuhého sněhu. Postupně vmícháme cukr, oříšky a mouku. Nakonec pomalu přiléváme rozehřáté, ale vlažné máslo.
Na plech s pečícím papírem děláme lžičkou malé hromádky, které lžičkou trochu rozetřeme. Pečeme v mírné troubě do růžova. Vychladlé laskonky plníme krémem a můžeme ozdobit čokoládou.



KOLEČKA S OŘECHOVÝM SNĚHEM
Suroviny: 300 g hladké mouky, 200 g másla, 100 g mletého cukru, lžička sody, vanilkový cukr, 2 žloutky, citronová kůra.
Na sníh: 2 bílky, 120 g pískového cukru, 100g mletých ořechů, marmeláda.

Postup v robotu Ronic: mouku, cukry, a sodu dáme do mísy s rotačním nožem a promícháme. Přidáme máslo, citronovou kůru a žloutky a zpracujeme těsto, které necháme hodinu v chladu odpočívat.
Mezitím si připravíme ořechový sníh.
Rotačním nožem nasekáme ořechy a dáme stranou. Z bílků si v robotu Ronic pomocí šlehacího zvonu připravíme tuhý sníh do kterého zašleháme cukr a nakonec lehce vmícháme ořechy.
Těsto vyválíme a vykrájíme kolečka, která přeneseme na plech.
Ořechovou pěnou naplníme zdobící sáček a na připravená kolečka nastříkáme sněhové kroužky. Doprostřed dáme trochu marmelády a ve vyhřáté troubě upečeme.


PLNĚNÁ KÁVOVÁ ZRNA
Suroviny:
Na marcipánovou hmotu: 15 dkg sušeného mléka, 15 dkg cukru, 2 lžíce rozpuštěného medu, 2 lžíce oleje, mandlové aroma, 3 lžíce vody.
Náplň: 5 lžic solamylu, 5 lžic moučkového cukru, 5 lžic změklého másla, 2 lžíce mleté kávy, 2 lžíce kakaa, trochu rumu.
Poleva: čokoláda, 100 % tuk


Postup v robotu Ronic:
pomocí rotačního promícháme sypké suroviny na marcipánovou hmotu, přidáme olej, med a vodu a zpracujeme směs. Jde to velmi rychle - bude Vám stačit 20 sekund. Světlou hmotu dáme stranou a zabalíme do folie aby neoschla a připravíme si náplň - všechny suroviny dáme do mísy s rotačním nožem a zpracujeme - opět velmi rychle.
Marcipánovou hmotu vyválíme přes folii na tenko a rozkrájíme na čtverce o velikosti asi 5 cm. Z náplně tvarujeme malé oválky, které vložíme do středu čtverce a obalíme bílou hmotou. Vytvarujeme ovál ve kterém uděláme tupou stranou nože rýhu.
Hotová zrna polejeme rozpuštěnou čokoládou.


KAKAOVÉ DORTÍČKY
Suroviny na těsto: 200 g hladké mouky, 70 g cukru, 150 g másla, 20 g kakaa, 30 g ořechů, 1 žloutek, 1 vanilkový cukr, kokos na obalení.
Na krém: 150 g másla, 90 g cukru, 2 dcl mléka, 1/2 vanilkového pudinku.

Postup v robotu Ronic: rotačním nožem nasekáme ořechy na jemno. K ořechům přidáme mouku, cukr, kakao a vanilkový cukr a krátce promícháme. Přidáme máslo a žloutek a zpracujeme těsto, které necháme odpočinout v lednici.
Těsto vyválíme a vykrájíme kolečka. Pečeme na 160 st. asi 10 minut.
Dortíky plníme krémem - z mléka a pudinku uvaříme hustou kaši a necháme vychladnout. V robotu Ronic utřeme rotačním nožem máslo a cukr do pěny a postupně přidáme pudink. Kolečka slepujeme náplní tak, že trochu náplně vytlačíme ven a boky obalíme v kokosu.


FÍKOVÝ SALÁM bez cukru
Suroviny: 200 g sušených fíků, 200 g ořechů, 70 g mandlí, 1 bílek.

Postup v robotu Ronic: rotačním nožem nasekáme mandle a ořechy a oboje dáme stranou. Nožem zpracujeme také fíky. K fíkové hmotě přidáme sekané ořechy a mandle a promícháme pulzním chodem. Nakonec přidáme bílek a všechno zpracujeme - stačí nám na to půl minutky. Z hotové směsi vytvarujeme váleček, zabalíme do potravinářské folie a necháme přes noc v lednici. Krájíme na kolečka široká asi 1 cm.




DVOUBAREVNÉ COPÁNKY
Suroviny: 250 g hladké mouky, 1 lžička prášku do pečiva, 125 g másla, 1 vejce, 50 g cukru, 1 vanilkový cukr, 2 lžíce kakaa.

Postup v robotu Ronic: sypké suroviny (bez kakaa) nasypeme do mísy s rotačním nožem a krátce promícháme. Přidáme vejce a máslo a zpracujeme těsto. Polovinu těsta dáme stranou, k druhé polovině přidáme kakao a promícháme.
Těsta dáme na 30 do lednice.
Z obou těst potom vyválíme tenké válečky, které nakrájíme asi na 8cm kousky. Jeden bílý a jeden hnědý váleček stočíme dohromady do copánku. Dáme na plech s pečícím papírem a pečeme při 175 st. 15-20 minut.



MÜSLI TYČINKY
Suroviny: hrnek polohrubé mouky, 2 hrnky ovesných vloček, 3/4 hrnku cukru, 0,5 hrnku slunečnice, 3 lžičky medu, 1/2 hrnku rozpuštěného másla, 1 lžička prášku do pečiva, 4 lžíce horké vody, hrst rozinek.

Postup v robotu Ronic: do mísy s rotačním nožem dáme všechny sypké suroviny a promícháme. Přidáme ostatní a zpracujeme tužší těsto. Do těsta můžete přidat třeba ořechy, kokos, seznam nebo další přísady. Těsto dáme na plech na výšku asi 0,5 cm, upravíme do obdélníku a pečeme asi 20 minut při 160 st. Ihned nakrájíme na tyčinky a dáme zpět do vypnuté trouby ještě na 20 minut dosušit.



MOKA KOLEČKA
Suroviny: 20 dkg hladké mouky, 11 dkg tuku, 5 dkg moučkového cukru, 1 žloutek, 2 lžíce rozpustné kávy.
Náplň: 200 ml mléka, 1/2 vanilkového pudinkového prášku, 3 lžíce cukru, 12 dkg másla, 2 lžičky rozpustné kávy.
Poleva: půl hrnku mletého cukru, 3 lžíce horké kávy.

Postup v robotu Ronic: v míse Ronic s rotačním nožem smícháme sypké suroviny, přidáme změklý tuk a žloutek a vypracujeme hladké těsto - jakmile se utvoří z těsta koule, je hotové. Těsto necháme 2 hodiny v chladu odpočívat.
Těsto vyválíme na plát silný asi 0,5 cm a vykrajujeme malé kolečka, které ve vyhřáté troubě upečeme.
Na krém uvaříme z mléka a pudinkového prášku hustou hmotu, kterou necháme vychladnout. Rotačním nožem v míse Ronic vyšleháme změklé máslo do pěny, zašleháme cukr a postupně přidáme vychladlý pudink. Nakonec vmícháme kávu.
Kolečka slepíme krémem a polejeme polevou, kterou připravíme tak, že vymícháme cukr s kávou do hladké polevy. Můžeme ozdobit podle fantazie rozpuštěnou čokoládou.



LINECKÉ LÍSTEČKY
Suroviny: 20 dkg hladké mouky, 11 dkg tuku, 5 dkg moučkového cukru, 1 žloutek.
Náplň: 200 ml mléka, 1/2 vanilkového pudinkového prášku, 3 lžíce cukru, 12 dkg másla. Čokoláda na polevu.

Postup v robotu Ronic: v míse Ronic s rotačním nožem smícháme sypké suroviny, přidáme změklý tuk a žloutek a vypracujeme hladké těsto - jakmile se utvoří z těsta koule, je hotové. Těsto necháme 2 hodiny v chladu odpočívat.
Těsto vyválíme na plát silný asi 0,5 cm a vykrajujeme malé lístečky, které ve vyhřáté troubě upečeme. Jakmile začnou okraje růžovět, lístečky vytáhneme.
Na krém uvaříme z mléka a pudinkového prášku hustou hmotu, kterou necháme vychládnout. Rotačním nožem v míse Ronic vyšleháme změklé máslo do pěny, zašleháme cukr a postupně přidáme vychladlý pudink.
Lístečky slepíme krémem a polejeme rozpuštěnou čokoládou.


SKOŘICOVÉ SUŠENKY
Suroviny: 250 g hladké mouky, 120 g cukru, 200 g másla, 10 g ořechů, 2 lžíce skořice.

Postup v robotu Ronic: ořechy nasekáme rotačním nožem a přidáme všechny ostatní suroviny. Nejdřív použijeme pulzní chod a stálým chodem vypracujeme těsto. Těsto je hotové, jakmile se vytvoří koule.
Těsto necháme 2 hodiny v lednici a poté tvarujeme kuličky, které na plechu rozplácneme. Můžeme vytvořit sušenkový vzorek třeba paličkou na maso. Pečeme ve vyhřáté troubě dorůžova.



HRUŠKOVÉ PLACKY
Suroviny: 125 g másla, 70 g cukru, 1 vanilkový cukr, 2 vejce, 200 g hladké mouky, lžička skořice, 1/2 prášku do pečiva, 0,5 kg hrušek.

Postup v robotu Ronic: z hrušek odstraníme jadřince a nastrouháme je robotem Ronic na hrubém struhadle a dáme stranou. Vyměníme struhadlo za nůž a vyšleháme máslo s cukry a vejci do pěny. Přidáme mouku s práškem do pečiva a skořici. Nakonec vmícháme nastrouhané hrušky.
Z těsta děláme lžící placky na plech a pečeme asi 15 minut na 180 st.


KŘEHULKY
Suroviny: 250 g másla, 200 g cukru, 1 vanilkový cukr, 4 žloutky, 4 lžíce teplého mléka, 300 g polohrubé mouky, 1/2 prášku do pečiva.

Postup v robotu Ronic - změklé máslo s cukry vyšleháme pomocí rotačního nože do pěny a postupně zašleháme žloutky jeden po druhém. Přidáme mléko a mouku s práškem do pečiva a promícháme. Pokud je těsto řidší, přidáme trochu mouky.
Na vále vyválíme silnější plát (asi 1 cm) a vykrájíme větší kolečka. Pečeme krátce ve vyhřáté troubě a necháme na plechu vychladnout.
Studené křehulky můžeme potřít citronovou polevou a zdobit čokoládou.


DOMÁCÍ TWIXky
Suroviny:
Sušenka - 100 g másla, 100 g cukru, 200 g polohrubé mouky.
Náplň - 125 g másla, karamelové salko
Poleva - čokoláda na vaření, kousek tuku

Postup: Nejdříve upečeme sušenku - v míse Ronic s rotačním nožem utřeme máslo s cukrem a vmícháme mouku. Vzniklou hmotu utlačíme rukou na plech a upečeme (na 160 st. asi 25 minut).
Na náplň ušleháme nožem Ronic máslo do kterého postupně zašleháme asi 2/3 karamelového salka. Náplň dáme na vychladlý korpus a polejeme rozpuštěnou čokoládou. Necháme ztuhnou v lednici.
Tyčinky se při krájení sice trochu polámaly ale chuť byla vynikající.


MÜSLI SUŠENKY
Suroviny: 170 g másla, 3 lžíce medu, 3 lžíce vody, 5 lžic cukru (nebo stévie), 1 hrnek ovesných vloček, 1 hrnek celozrné mouky, 1/2 hrnku ořechů, 1/2 hrnku kokosu, 1/2 hrnku sezamových semínek, 1/2 hrnku slunečnice, 1 lžička jedlé sody.

Postup: máslo rozpustíme a přidáme medem a vodu.
V míse Ronic s rotačním nožem nasekáme ořechy a přidáme k nim ostatní sypké suroviny. Zapneme stálý chod a komínkem přidáme máslo s medem.
Z hmoty tvarujeme kuličky které mírně rozplácneme a pečeme na 180 st asi 20 minut.


KOKOSOVÝ KMEN
Suroviny: 200 g kokosu, 1 slazené zahuštěné mléko, 100 g cukru, 2 lžíce kakaa.

Postup: těsto zpracujeme v robotu Ronic pomocí rotačního nože - nejdřív smícháme kokos se zahuštěným mlékem a postupně přidáme cukr - vznikne tuhá hmota. Do poloviny zamícháme kakao. Z obou těst vytvarujeme dlouhé válečky, které přitiskneme k sobě a pevně zabalíme do potravinové folie. Necháme ztuhnout v lednici.




DVOUBAREVNÁ KOLEČKA - čajové cukroví
Suroviny: 500 g hladké mouky, 1/2 prášku do pečiva, 200 g moučkového cukru, 1 vanilkový cukr, 2 vejce, 200 g másla, 1 lžíce kakaa.

Postup: z poloviny suroviny připravíme v míse Ronic s rotačním nožem světlé těsto - ze poloviny všech surovin až na kakao vypracujeme pomocí nože hladké těsto a dáme stranou.
Z druhé poloviny surovin s kakaem připravíme stejným způsobem tmavé těsto.
Bílé těsto rozválíme na 3 mm plát a stejně rozválíme i tmavé těsto. Tmavé těsto položíme na světlé a obě těsta stočíme jako roládu. Zabalíme do folie a necháme v lednici ztuhnout. Těsto potom rozkrájíme na kolečka silná asi 1 cm, položíme na plech dál od sebe a v mírně teplé troubě upečeme.


VELIKONOČNÍ SUŠENKY
Suroviny: 275 g hladké mouky, 200 g másla, 60 g mletého cukru, špetka soli, vanilkový cukr.
Na slepení marmeláda, na polevu čokoláda.

Postup: všechny suroviny zpracujeme v robotu Ronic pomocí rotačního nože. Jakmile se utvoří koule je těsto hotové - stačí 30 - 40 sekund.
Z těsta vyválíme plát silný asi 0,5 cm a vykrajujeme velikonoční tvary. Pečeme v mírné troubě do růžova.
Vychladlé sušenky slepíme marmeládou a potřeme rozpuštěnou čokoládou.


KOKOSOVÉ KULIČKY
Suroviny: balíček dětských piškotů, 125 g másla, 2 lžíce cukru, 2 lžíce kakaa, lžíce rumu, 1 vejce, kokos na obalení.

Postup: piškoty rozdrtíme v míse s rotačním nožem Ronic na jemnou drť. Pridáme ostatní suroviny a zpracujeme tuhé těsto, které necháme vyhladit v lednici. Tvarujeme kuličky, které obalíme ve strouhaném kokosu.




OŘECHOVÉ ROHLÍČKY do paní Aleny

Suroviny: Těsto: 130 g strouhaných vlašských ořechů, 130 g prosáté strouhanky,
240 g práškového cukru, 1 vejce, 1 bílek
Náplň: 300 g másla, 300 ml mléka, 4 lžíce Gustinu (kukuřičný škrob)
Dr. Oetker, 3 lžíce hladké mouky, vanilkový cukr 2- 3 sáčky podle chuti (krém není moc sladký, hodně sladký je vykrojený rohlíček z těsta + čokoláda na polití), 1,5 lžíce rumu (podle chuti), kakao pokud chcete mít krém hnědý.

Postup: Ze surovin vypracujeme těsto, které dáme na pár hodin do ledničky odležet. Po vyjmutí těsta z lednice těsto rozdělíme na díly, které vyválíme na vále podsypaném trochou hladké mouky a vykrájíme rohlíčky. Vkládáme na plechy vyložené pečícím papírem a pečeme ve středně vyhřáté troubě na 160 °C asi 10 - 15 min. (pozor je to suché těsto bez másla).
Náplň:
- Do hrnce nalijeme mléko a rozmícháme v něm kukuřičný škrob s moukou. Za občasného míchání uvaříme na kaši. Po uvaření dáme vychladit.
- Máslo utřeme s vanilkovým cukrem (popř. kakaem) a rumem
do pěny a po částech vmícháme vychladlou kaši.
Krém dáme do zdobícího sáčku a plníme upečené rohlíčky. Dáme do lednice ztuhnout. Rohlíčky máčíme v čokoládě (rozpustíme čokoládu na vaření
s trochou tuku).
Dáme ztuhnout do lednice.
Dobrou chuť.
Děkujeme paní Aleně za recept.


VANILKOVÉ ROHLÍČKY
Suroviny: 44 dkg hladké mouky, 24 dkg másla, 14 dkg ořechů, 14 dkg cukru, 2 vanilkové cukry.

Postup: V robotu Ronic rotačním nožem nasekáme ořechy, přidáme ostatní sypké suroviny a promícháme. Přidáme máslo a mícháme dokud se z těsta neutvoří koule – od robota neodcházejte, těsto je hotové za velmi krátkou dobu.

Z těsta tvarujeme rohlíčky, které pečeme ve středně vyhřáté troubě 8 – 10 minut. Teplé rohlíčky obalujeme ve směsi vanilkového a moučkového cukru. Když Vám budou pomáhat děti bude sice každý rohlíček jiný, ale zato Vám budou víc chutnat :-)



OŘECHOVÉ TLAPKY
Suroviny: 16 dkg hladké mouky, 16 dkg tuku, 8 dkg ořechů, 8 dkg mletého cukru, 2 lžíce kakaa.

Postup: v míse Ronic s rotačním nožem smícháme sypké suroviny, přidáme tuk a nožem vypracujeme těsto – jde to velmi rychle. Těsto necháme 2 hodiny v chladu a poté plníme nevymazané formičky.

Pečeme při 150 stupních asi 12-15 minut. Hotové tlapky jdou krásně vyklopit. Ještě teplé je obalíme v moučkovém cukru.



KOKOSOVÉ KULIČKY (nepečené)

Suroviny: 20 dkg strouhaného kokosu, 20 dkg mletého cukru, 5 dkg ztuženého tuku, 1 bílek, 3-4 lžíce rumu.

Postup: sypké suroviny promícháme v míse Ronic rotačním nožem. Přidáme bílek, rum a tuk. Všechny suroviny necháme zpracovat nožem až se spojí. Z hmoty tvarujeme malé kuličky. Můžeme je zdobit čokoládou a vkládat do papírových košíčků.



JEŽCI (nepečené)
Suroviny: 20 dkg másla, 20 dkg cukru, 2 žloutky, 30 dkg piškotů, 3 lžíce rumu, na zdobení čokoládu a čokoládové zdobení.

Postup: v míse Ronic s rotačním nožem rozdrtíme piškoty na jemno. Piškoty dáme stranou a rotačním nožem zpracujeme změklé máslo a cukr. Přidáme piškotovou drť, žloutky a rum a zpracujeme těsto.
Z těsta tvarujeme malé ježky – uděláme kuličku a jednu stranu protáhneme na čumáček. Ježky zdobíme rozpuštěnou čokoládou, kterou posypeme tmavým, nebo bílým čokoládovým zdobením (kdo chce, může použít i kokos). Oči vytvoříme špejlí namočenou v čokoládě.



DOMÁCÍ SUŠENKY
Suroviny: 100 g másla, 100 g cukru, 1 vejce, 100 g vloček, 100 g hladké mouky, 1 lžička prášku do pečiva, 1/2 lžičky skořice, 50 g nasekané čokolády.

Postup: v míse Ronic s rotačním nožem nasekáme čokoládu a dáme stranou. Pomocí nože pak zpracujeme měkké máslo, cukr a vajíčko do hladké hmoty. Přidáme ostatní suroviny včetně čokolády a promícháme.

Na pečící plech děláme malé kuličky, které rozplácneme pomoučenou paličkou na maso a vytvoříme tak klasický sušenkový vzor. Pečeme na 160 st. dorůžova.
Sušenky si můžete vzít na cestu, nebo jako svačinku do školy.


RŮŽOVÁ SRDÍČKA
Suroviny: 350g hladké mouky, 100g cukru moučka, 150g másla, 1 vejce, 1 lžička mleté skořice, ½ dl mléka, 100g mandlí, 1 drcený hřebíček, růžový marcipán, jahodová marmeláda.

Postup: Mandle spaříme ve vařící vodě, přelijeme studenou vodou a sloupneme slupku. Několik mandlí dáme stranou (později použijeme na ozdobu) a zbývající mandle rozsekáme pomocí
rotačního nože v robotu Ronic. Přidáme mouku, cukr, koření, vejce, změklé máslo a mléko. Vypracujeme hladké těsto, které dáme do lednice odpočinout cca na hodinu. Poté těsto vyválíme na cca ½ cm silný plát a vykrojíme srdíčka. Rozložíme na plech s pečícím papírem a pečeme cca 12-13 min na 175 st. dorůžova. Po vychladnutí lehce natřeme marmeládou. Marcipán rozválíme na tenký plát a vykrojíme srdíčka. (Aby se marcipán nelepil na váleček, překryjeme ho sáčkem nebo fólií). Do ještě vlhkého marcipánu přilepíme půlky oloupaných mandlí.
Pozn. marcipán lze nahradit citrónovou polevou s višňovou šťávou (na obarvení).


DOMÁCÍ KAKAOVÉ SUŠENKY
Jednoduché, rychlé, vynikající - vyzkoušejte je také.

Suroviny: 220 g másla, 240 g hladké mouky, 100 g kokosu, 120 g cukru, 1 žloutek, 3 lžíce kakaa, špetka soli.

Postup: všechny suroviny dáme do mísy Ronic s rotačním nožem. Nejdříve použijeme pulzní chod a suroviny promícháme. Spustíme stálý chod dokud se suroviny nespojí a nevytvoří se koule.
Z těsta děláme kuličky, které na plechu rozplácneme a vidličkou, nebo jiným tvořítkem uděláme "vzorek".
Pečeme ve vyhřáté troubě na 160 stupňů asi 20 minut.


LINECKÉ SUŠENKY S MANDLÍ
Suroviny: 200 g Hery, 300 g hladké mouky, 100 g cukru moučka, 1 vanilkový cukr, 1 žloutek, trochu citrónové šťávy.

Postup: V míse s rotačním nožem smícháme sypké suroviny a přimícháme změklý tuk, žloutek a trochu citrónové šťávy. Vypracujeme těsto, které je hotové během chvilky. Těsto vložíme do sáčku a dáme na pár hodin odležet do lednice. Po vyjmutí si těsto rozdělíme na 4 díly a z každého vyválíme plát silný cca 3 mm. Pokud se těsto lepí, podsypeme hladkou moukou. Z plátu pomocí formiček vykrajujeme tvary, které mají „ručičky“ a vkládáme je na pečící plech. My jsme zvolili tvar medvídka, do kterého jsme udělali oči a nos pomocí špejle. Na medvídka jsme položili neoloupanou mandli a opatrně jsme překlopili ruce medvídka přes mandli. Pečeme v rozehřáté troubě na 180 st. cca 7 minut.


VÁNOČNÍ ŠTOLA 
Suroviny na náplň: 200 g sušených hrušek (může být i jiné sušené ovoce - třeba meruňky), 5 lžic hruškové šťávy, 100 g sekaných mandlí, 100 g sekaných lískových oříšků, 50 g mletého cukru, 1 lžička skořice, ½ lžičky mletého hřebíčku, 6 lžic smetany.
Suroviny na těsto: 150 g tvarohu, 5 lžic mléka, 1 vejce, 125 ml oleje, 100 g mletého cukru, 1 vanilkový cukr, 400 g polohrubé mouky, 1 prášek do pečiva. Na potření 50 g másla, 3 lžice moučkového cukru.

Postup:
Nejdříve si připravíme náplň – nožem si v míse Ronic nasekáme mandle a oříšky. Sušené ovoce nakrájíme na kousky a pokapeme šťávou. Smícháme sušené ovoce, mandle, oříšky, 50 g cukru, skořici, hřebíček a smetanu.
Těsto si připravíme v míse Ronic pomocí rotačního nože – nejdříve smícháme tvaroh, mléko, vejce, olej, cukr a vanilkový cukr. Přidáme mouku s práškem do pečiva a nožem vypracujeme hladké těsto. Z těsta vyválíme obdélník (40 x 25 cm), který potřeme náplní. Obě delší strany svineme proti sobě ke středu. Štolu předěláme na plech a pečeme při 180 stupních asi 55 minut. Horkou štolu potřeme rozpuštěným máslem a posypeme cukrem.
Náš tip – aby se štola naležela a promísily se vůně a chutě, zabalíme štolu do alobalu a necháme týden až dva na chladném místě.


KAKAOVÁ KOLEČKA
Suroviny: 21 dkg hladké mouky, 11 dkg mletého cukru, 6 dkg tuku, 1 žloutek, 2 lžíce kakaa.
Postup: Do mísy s rotačním nožem dáme sypké suroviny a krátce je promícháme. Přidáme tuk a žloutek a zpracujeme těsto. Jakmile se těsto odlepí od mísy a utvoří se koule, je těsto hotové. Celý proces trvá asi 30 sekund. Těsto zabalíme do folie a necháme přes noc v lednici.
Těsto vyválíme na plát silný asi 3 mm a vykrajujeme kolečka, která v mírně vyhřáté troubě upečeme. Po vychladnutí spojujeme kolečka máslovým krémem a zdobíme čokoládovou polevou. Do ještě měkké polevy vtiskneme půlku ořechu, nebo mandle.
Máslový krém: nejdříve si uvaříme hustý vanilkový pudink (z 1 balíčku pudinku a 0,4 l mléka). Potom vyšleháme rotačním nožem polovinu měkkého másla a moučkový cukr do pěny. Komínkem ve víku postupně přidáváme vychladlý pudink.

SKOŘICOVÉ ROHLÍČKY
Suroviny: 260 g hladké mouky, 70 g mletých mandlí, 70 g cukr moučka,
180 g másla (tuku), 2 žloutky, 2 lžičky skořice, 1 lžička citrónové kůry.
 
Postup: Mandle vložíme do hrnce s vodou a necháme přejít varem.
Po zchladnutí odstraníme z mandlí slupku a osušíme. V míse s rotačním nožem mandle nasekáme na jemno a dáme stranou. V míse s rotačním nožem smícháme hladkou mouku s cukrem. Přidáme nasekané mandle, změklé máslo, 2 žloutky, 2 lžičky skořice a lžičku citronové kůry. Zpracujeme do vláčného těsta, které poté zabalíme do folie a necháme v lednici odpočinout několik hodin. Vychlazené těsto vyjmeme z lednice, odstraníme folii a vyválíme na pomoučeném vále na stejnoměrný podlouhlý váleček. Ukrajujeme menší, stejně velké kousky, ze kterých uválíme stejnoměrné rohlíčky. Vkládáme na plechy vyložené pečícím papírem a pečeme na 165 st. cca 10 – 13 minut .
Po mírném zchladnutí rohlíčky obalíme v moučkovém cukru smíchaným s mletou skořicí.

BABIČČINY LINECKÉ KYTIČKY
Suroviny: 42 dkg hladké mouky, 22 dkg mletého cukru, 11 dkg tuku, 2 žloutky
 
Postup: Do mísy s rotačním nožem dáme sypké suroviny a krátce je promícháme. Přidáme tuk, žloutky a zpracujeme těsto. Jakmile se těsto odlepí od mísy a utvoří se koule, je těsto hotové. Celý proces trvá asi 30 sekund.
Těsto vyválíme na plát silný 3 mm a vykrajujeme kytičky. Do poloviny kytiček vykrojíme uprostřed kolečko a v mírně vyhřáté troubě upečeme. Kytičky jsou upečené, jakmile začnou okraje růžovět. Horní stranu kytiček s vykrojeným kolečkem ještě teplé obalíme ve vanilkovém cukru. Po vychladnutí spojujíme kytičky červenou marmeládou – vždy jedno kolečko bez výkroje a jedno vykrojené kolečko.

POLEVA NA PERNÍČKY
Suroviny: 150 g cukru moučka, 1 bílek, 1 lžíce solamylu, pár kapek citronové šťávy, 1 lžíce citronové polevy v prášku (nemusí být).
 
Postup: v míse s nožem mixujeme samostatný cukr asi 30 sekund – cukr je pak krásně nadýchaný a není třeba jej několikrát prosívat. Přidáme ostatní suroviny a asi dalších 30 sekund hmotu zpracováváme rotačním nožem. 
Polevu plníme do malých sáčků (osvědčily se nám malé zipové sáčky), ustřihneme špičku a můžeme se pustit do zdobení - fantazii se meze nekladou

Měkké PERNÍČKY
 Perníčky jsou ihned po upečení krásně měkké a nadýchané. Pozor, hrozí nebezpečí, že je sníte dříve, než budou Vánoce:-) (máme odzkoušeno).
 
Suroviny: 500 g hladké mouky, 200 g cukr moučka, 5 lžic medu, 100 g másla nebo Hery, 2 vejce, 2 lžíce kakaa, 2 malé lžičky koření do perníku, 1 malá lžička jedlé sody, ¼ prášku do perníku. Na potření: 1 vejce
 
Postup: V míse s rotačním nožem smícháme všechny suroviny (začneme sypkými a postupně přidáme med, máslo, a vejce). Vypracujeme těsto, které je hotové během pár sekund.
Těsto vložíme do sáčku a dáme na pár hodin odležet do lednice.
Po vyjmutí těsto rozdělíme na 4 díly a z každého vyválíme plát silný cca 3 mm. Pokud se těsto lepí, podsypeme hladkou moukou. Z plátu pomocí formiček vykrajujeme tvary a vkládáme je na pečící plech. Perníčky budou po upečení krásně nadýchané, takže je neklademe těsně vedle sebe. Pečeme cca 8 minut v rozehřáté troubě na 180°C. Aby se perníčky krásně leskly, potřeme je ihned po vytažení z trouby rozkvedlaným celým vajíčkem. Kdo má rád perníčky ozdobené, může zdobit polevou.
Tip na polevu: 160 g cukr moučka, 1 bílek, 1 lžička solamylu, 1 lžíce citronové šťávy. Uvedené suroviny zpracujeme v robotu Ronic.
Pozn. z uvedeného množství jsme upekli 6 plechů perníčků.