DÝŇOVÁ POLÉVKA
Suroviny: menší dýně, cibule, 2 stroužky česneku, vývar, zakysaná smetana.

Postup v robotu Ronic - dýni zbavíme jader a oloupeme. V robotu Ronic pomocí hranolkovače dýni nakrájíme na kousky. Na másle zpěníme cibulku a nakrájený česnek, přidáme dýni a zalejeme vývarem. Vaříme do změknutí dýně. Z polévky vyjmeme cedníkem dýňové kousky a rozmixujeme je v robotu Ronic pomocí rotačního nože. Kaši vrátíme do vývaru, ochutíme solí a pepřem a povaříme. Na talíři zjemníme zakysanou smetanou. Můžeme přidat krutonky.



JÁTROVÉ KNEDLÍČKY do polévky

Suroviny: 250 g kuřecích jater, 1 cibule, 1 vajíčko, sůl, pepř, majoránka, strohanka.

Postup v robotu Ronic: rotačním nožem nasekáme cibulku na jemno a osmažíme ji dozlatova. Rotačním nožem rozmixujeme játra, přidáme osmaženou cibulku, vajíčko, koření a promícháme. Zahustíme strouhankou - množství podle potřeby. Z hmoty tvarujeme lžičkou, nebo ručně kuličky a povaříme ve vývaru.



CUKETOVÁ POLÉVKA italského stylu od paní Zuzany

Cuketa jako princezna zeleninové sezony je na svém vrcholu! Pojďme ochutnat variantu z mnoha jejích lahodných receptů.

Ingredience:
olivový olej, 3 stroužky česneku, asi 10 lístků čerstvé bazalky (čím více, tím lépe), 2 cukety na kostky nakrájené a lehce nasolené, 0,5l vývaru + 0,3l vody, pepř bílý, pažitka česneková, 1bal. zakysané smetany

Postup:
Na rozpáleném olivovém oleji osmahneme na plátky nasekaný česnek a ručně natrhané lístky bazalky. Hned přidáváme cuketu a zlehka ji opékáme 10min.
Když se cuketa měkká a dozlatova opečená, poprášíme ji bílým pepřem a zalijeme vodou a vývarem. Uvedeme do varu a 8min. necháváme probublávat.
Část polévky si necháme tak, jak je, zbytek rozmixujeme dohladka v robotu Ronic. Vše vrátíme do hrnce a zlehka vmícháme zakysanou smetanu, nasekanou pažitku a dosolíme.
Doporučujeme při servírování posypat hoblinkami parmazánu.

KVĚTÁKOVÁ POLÉVKA - jarní inspirace od paní Zuzany

ingredience:
1-2 lžíce olivového oleje
1ks pórek (bílá část pouze) nasekané na jemno
1ks mrkev (na kostky)
1ks petržel (na kostky)
1/3 standardního květáku (na menší růžičky)
1l vývaru
2dcl vody
3 stroužky česneku
petržel kudrnka / petržel hladkolistá
sůl, pepř

Na olivovém oleji osmahněte pórek. Množství oleje použijte vzhledem k typu vývaru (silnější vývar z kosti je vždy mastnější). Jakmile pórek zesklovatí, přidejte kořenovou zeleninu a lehce opečte. Přidejte květák, vývar a vodu. Přiveďte k varu. Vařte na mírném plameni 10 minut. Potom rozmixujte v robotu RONIC spolu s česnekem. Přelijte zpět do hrnce a nechte hřát. Vmíchejte nasekanou petrželku, dochuťte solí, pepřem.


ZUPPA DI POMODORO - rajčatová polévka, co hřeje jako toskánské slunce

Ingredience:
5-6 středně velkých rajčat, 1 plechovka loupaných rajčat, 2 rohlíky / 5 plátků veky (1-2 dny staré) nebo jiné bílé pečivo, 3 stroužky česneku, 2 menší cibule, 1l vývaru, olivový olej, sůl, pepř, bazalka

Postup:
Nejdřív je nutné spařit rajčata, abychom je mohli oloupat Emotikona smile rajčata omyjeme, na jejich špičce je nařízneme křížem, dáme do hrnce/mísy a zalijeme vařící vodou, necháme stát půl minuty/minutu, horkou vodu vylijeme a zalijeme je co nejrychleji vodou ledovou. Pracujte rychle, pouze rychlý tepelný šok uvolňuje slupku). Rajčata oloupeme, rozkrojíme na půl a vypreparujeme zrníčka. (Je to trochu "piplačka", ale pro výslednou chuť se to tisíckrát vyplatí! Emotikona smile )
Na olivovém oleji smažíme najemno nasekanou cibulku, nasekaný česnek přidáme po chvíli, aby nezhořkl.
Přidáme rajčata, necháme je volně dusit 3 min. a přidáme loupaná rajčata z plechovky. Směs přivedeme k varu a dusíme dalších 10 min., dokud nejsou všechny kusy rajčat měkké.
V dalším hrnci ohřejeme vývar.
Bíle pečivo rozložíme na směs a přidáme zprvu 3 naběračky vývaru. Pečivo se nasákne, směs začne pracovat a houstnout, postupně přilíváme zbytek vývaru.
Vše vaříme cca 15 min., aby se pečivo dokonale propojilo se směsí. Dochutíme solí, pepřem, bazalkou (ideálně čerstvou).
Přelejeme do robotu Ronic a rozmixujeme (stačí velmi krátce promixnout). Vrátíme do hrnce, na mírném plameni prohřejeme, párkrát promícháme, popřípadě dochutíme.
Servírujeme s plátky mozzarelly a opečeným pečivem.

Děkujeme paní Zuzaně za další skvělý recept z její kuchyně.


BROKOLICOVÁ POLÉVKA
Suroviny: 500 g brokolice, 2 mrkve, cibule, česnek, 4 lžíce smetany, 1 l slepičího vývaru, sůl, pepř.

Postup: brokolici a mrkev uvaříme v páře doměkka a rozmixujeme v robotu Ronic pomocí rotačního nože. Rozmixovanou zeleninu dáme do horkého vývaru, přidáme smetanu, ochutíme kořením a krátce povaříme.




KRÉMOVÁ BRAMBOROVÁ POLÉVKA
Suroviny: 1/2 kg brambor, 0,5 l mléka, 0,75 l vody, 30 g másla, 2 stroužky česneku, sůl.

Postup: Oloupané brambory nakrájíme na kostky a vaříme v osolené vroucí vodě doměkka. Uvařené brambory scedíme a vývar uschováme. Brambory vložíme do mísy s rotačním nožem a krátce mixujeme. Přidáme 2 stroučky prolisovaného česneku, sůl, vývar, máslo a promícháme. Nakonec přidáme horké mléko a vše rozmixujeme do hladka. Podáváme s opraženým rohlíkem nakrájeným na kostečky. Podle chuti můžeme polévku posypat pažitkou a česnekem.



Vichyssoise (višisoáz) francouzská krémová polévka (cca 4-5 porcí)
 
Suroviny: 2 pórky (pouze bílé části), 1 cibule, 3 cm plátky másla (na smažení) a 1 cm plátek studeného másla na finální zašlehání, 4 brambory střední velikosti (na kostičky), 1,5 l vývaru (zeleninový nebo kuřecí), 250 ml smetana, sůl, bílý pepř mletý, muškátový oříšek

Postup:
- Pórky rozkrojíme podélně napůl, promyjeme, nasekáme, i cibuli. Pár plátků pórku si necháme na finální dozdobení.
- Na másle smažíme pórek a cibuli zvolna 2-3min. Opravdu dodržujte nízkou teplotu, pórky se nesmí zbarvit dozlatova, pouze nechat zesklovatět.
- Přidáme brambory na kostičky, minutku je smažíme zlehka také, nalijeme vývar, přivedeme k varu a vaříme na mírném plameni 20min.
- Osolíme.
- Po částech rozmixujeme a přiléváme smetanu, a to mimo plamen! (polévka bude hedvábnější a smetana se dobře propojí)
- Vše 5min. prohříváme, dále okořeníme (muškát. o. a pepř).
- Do horké polévky ručně zašleháme kousek dobře vychlazeného másla, polévka bude krémovější, hladší a lesklejší. (Ronic dobře polévku rozmixuje - není potřeba propasírovat)
- Ve finále ozdobte nasekaným pórkem a pažitkou/petrželkou.
- Doporučuji striktně dodržovat postup, polévka je jednoduchá, ingrediencí není mnoho, pro pravou chuť krásně světlé polévky nemá cenu experimentovat.
Polévka Vichyssoise pochází ze slavných lázní Vichy. Slavnou se stala díky oblibě Ludvíkem XV. Existuje v teplé, ale i studené podobě servírování. V létě ji můžete podávat dokonce i na ledu! A i to má svou historii.
Ludvík XV. tuto polévku miloval, ale zároveň byl jako král paranoidní, a bál se otravy jedem. Než se polévka dostala z kuchyně přes ochutnávače k Ludvíkovi, byla často úplně studená, i přes to mu velmi chutnala. Doufám, že bude chutnat i Vám!

Děkujeme paní Zuzaně za recept a fotografie.

ZELŇAČKA
 
Suroviny: Kysané zelí, cibule, máslo, anglická slanina, brambory, klobása, 
1 l zeleninový vývar, 0,4 l mléka, mouka, bílý jogurt, bobkový list, nové koření, sůl, pepř mletý, trochu cukru 
 
Postup: V míse s rotačním nožem nasekáme cibulku a poté ji v hrnci na rozehřátém másle zpěníme. Přidáme na drobno nakrájenou slaninu s klobáskou a orestujeme. Zalijeme vývarem, přidáme pokrájené brambory, bobkový list, nové koření a vaříme do změknutí brambor. Poté přidáme okapané nakrájené zelí, osolíme, opepříme a zahustíme moukou rozmíchanou v 0,4 l mléka. Povaříme a po zhoustnutí přidáme na zjemnění 3 lžíce bílého jogurtu (můžeme nahradit smetanou). Pokud se nám zelňačka bude zdát kyselá, můžeme osladit trochou cukru.

JÁTROVÉ KNEDLÍČKY DO POLÉVKY

Suroviny:
játra (kuřecí, nebo vepřová), 1 vejce, osmažená nakrájená cibulka, sůl, pepř, majoránka, česnek, strouhanka na zahuštění.
 
Postup: Do mísy s multifunkčním nožem dáme všechny suroviny a krátce zpracujeme. Pokud je těsto řídké, přidáme strouhanku. Lžičkou tvoříme knedlíčky a zavaříme v polévce.
Knedlíčky lze také udělat do zásoby – zavaříme je ve vroucí vodě a vyjmeme. Po vychladnutí zabalíme do balíčků a zmrazíme.