POMAZÁNKA Z AVOKÁDA
Suroviny: 1 zralé avodáko, Lučina, stroužek česneku, sůl, pepř.

Postup v robotu Ronic: avokádo rozkrojíme, vyjmeme pecku a lžičkou vydlabeme dužninu, kterou dáme do robota Ronic s rotačním nožem. Přidáme Lučinu, rozmačkaný česnek a koření a rozmixujeme. Podáváme s pečivem.





CELEROVÁ POMAZÁNKA
Suroviny: celer, tvrdý sýr (poměr 1:2), hořčice, sůl, pepř, domácí majonéza (vajíčko, sůl, pepř, hořčice, citronová šťáva, olej).

Postup v robotu Ronic: celer a tvrdý sýr nastrouháme v robotu Ronic na jemném struhadle a dáme stranou. Struhadlo vyměníme za šelhací zvon a připravíme si majonézu - celé vejce, sůl, pepř, lžičku hořčice a pár kapek citronové šťávy promícháme a do poloviny tlačky nalejeme olej. Směs pomalu houstne a když se olej postupně nadávkuje do mísy je majonéza hotová. Na přípravu majonézy se můžete podívat na tomto videu:
https://www.youtube.com/watch?v=2aZ3OnE4UYk
Když máme připravenou majonézu, vyměníme šlehací zvon za rotační nůž, přidáme strouhaný celer a sýr a promícháme. Dochutíme solí, pepřem a hořčicí.


DOMÁCÍ VLAŠÁK
Suroviny: 0,5 kg vařených brambor ve slupce, 0,3 kg měkkého salámu, malá plechovka sterilizovaného hrášku, 2 kyselé okurky, lžíce hořčice, majonéza (1 vejce, sůl, pepř, lžička hořčice, citronová šťáva, 1 - 1,5 dcl oleje), sůl, pepř.

Postup v robotu Ronic: pomocí šlehacího zvonu si připravíme majonézu - celé vejce, koření a hořčici promícháme a po chvilce nalejeme olej do tlačky ve víku - dírkou olej pomalu teče do mísy a směs postupně houstne. Majonézu dáme stranou a vyměníme šlehací zvon za hrubé struhadlo, na kterém nastrouháme salám. Na jemném struhadle nastrouháme okurky a vše přidáme k majonéze. Ručně na hrubším struhadle nastrouháme vychladlé oloupané brambory, přidáme hrášek a hořčici a vše promícháme. Ochutíme solí a pepřem. Podáváme s pečivem.



ČESNEKOVÝ DIP
Suroviny: 1 vejce, lžička hořčice, sůl, pepř, 1,5 dcl oleje, 3 lžíce bílého jogurtu, 2 stroužky česneku.

Postup v robotu Ronic: nejdříve si připravíme domácí majonézu - šlehacím zvonem vyšleháme celé vejce s hořčicí a kořením. Po chvilce nalejeme olej do tlačky - ten se dírkou v tlačce pomalu dávkuje do mísy a směs postupně houstne. Na přípravu majonézy se můžete podívat také na tomto videu:
https://www.youtube.com/watch?v=2aZ3OnE4UYk
Do hotové majonézy přidáme bílý jogurt a prolisovaný česnek. Promícháme a je hotovo.
Podáváme k pečeným bramborám a zelenině, k masu a pod.


JARNÍ ŘEDKVIČKOVÁ POMAZÁNKA
Suroviny: 2 svazky ředkviček, 150 g tvrdého sýra, 2 vařená vejce, 2 lžíce majonézy (na majonézu 1 vejce, lžičku hořčice, pár kapek citronové šťávy, sůl, pepř, 150 ml oleje).

Postup: nejdříve si na hrubém struhadle Ronic nastrouháme ředkvičky a sýr. Dáme stranou a připravíme si pomocí šlehacího zvonu majonézu. Na přípravu majonézy se můžete podívat na tomto videu:
https://www.youtube.com/watch?v=2aZ3OnE4UYk

Jemně smícháme nastrouhanou ředkvičku se sýrem a 2 lžícemi majonézy, přidáme nakrájené vařené vejce, ochutíme solí a podáváme s pečivem.


CHLEBÍČKOVÁ POMAZÁNKA

Suroviny: 2 uvařené brambory, ½ změklého másla, 1 cibulka, 1 lžička kečupu, 1 lžíce hořčice, sůl, pepř.

Postup: V míse s rotačním nožem smícháme všechny suroviny a mixujeme do hladka. Pomazánku mažeme na veku a zdobíme tím, co máme rádi :-)



TUŇÁKOVÁ POMAZÁNKA

Suroviny: 1 mascarpone, 1 tuňák v oleji, cherry rajčata, tymián, sůl, pepř.

Postup: z konzervy tuňáka slijeme olej a tuňáka vložíme do mísy s rotačním nožem. Přidáme ostatní suroviny a rozmixujeme.



PESTRÁ POMAZÁNKA
Suroviny: 200 g másla, 150 g taveného sýra, 2 lžíce sterilované kukuřice, 2 lžíce červené cibule, 1 lžíce strouhané mrkve, červená a žlutá paprika.

Postup: jemným struhadlem si nastrouháme mrkev a dáme stranou. Měkké máslo a sýry utřeme v míse Ronic pomocí rotačního nože. Přidáme cibuli, mrkev, nakrájené papriky a promícháme. Nakonec přidáme kukuřici a pulzním chodem promícháme. Mažeme na veku a zdobíme zeleninou


HERMELÍNOVÁ POMAZÁNKA

Suroviny: 200g sýr hermelín, 2 jablka, 20g másla.

Postup: V míse s rotačním nožem utřeme sýr, máslo a jablka. Podáváme s pečivem.



VAJÍČKOVÁ POMAZÁNKA
Suroviny: 1 vejce, 1,5 dcl oleje, lžička hořčice, sůl, pepř, 100 g tvrdého sýra (gouda, eidam), 2 vařená vejce.

Postup: nejdříve si v robotu Ronic nastrouháme jemným struhadlem sýr a dáme ho stranou.
Vyměníme struhadla za šlehací zvon a připravíme si majonézu - celé vejce, hořčici, sůl a pepř promícháme šlehacím zvonem a do tlačky nalijeme olej. Dírkou v tlačce se olej pomalu dávkuje do mísy a směs postupně houstne.
Když je majonéza hotová, vyměníme šlehací zvon za nůž, přidáme nastrouhaný sýr a uvařená vejce. Vše krátce promícháme. Pomazánku můžeme podávat jen tak, nebo zdobit šunkou.


ČESNEKOVÁ POMAZÁNKA
Suroviny: 100 g tvrdého sýra (gouda, eidam), 4 stroužky česneku.
Na majonézu: 1 vejce, lžička hořčice, sůl, pepř, citronová šťáva, 1,5 dcl oleje
Na ozdobení: vlašské ořechy, kompotovaný ananas

Postup:
nejdříve si jemným struhadlem nastrouháme sýr a dáme stranou. Potom šlehacím zvonem uděláme majonézu - vejce, hořčici, sůl, pepř. citron. šťávu mícháme zvonem a přes tlačku přiléváme olej - dírkou v tlačce se olej pomalu dávkuje k ostatním surovinám a směs houstne. Když je majonéza hotová, přidáme strouhaný sýr, prolisovaný česnek a šlehacím zvonem promícháme.
Pomazánku mažeme na jednohubky a zdobíme ořechy,nebo ananasem.


Mousse di mortadella - italská mortadellová pěna
 
Ingredience (cca pro 4 osoby):
200 g mortadelly, 250 g ricotty, 100 ml smetany 33%, želatina v prášku za studena v cca 100 ml vlažné vody, pistácie na posypání,
sůl, pepř ideálně čerstvě namletý.
 
Postup: Šunkový salám mortadella rozmixujeme spolu s ricottou v robotu Ronic a postupně přiléváme smetanu. Vše průběžně krátce promixováváme.
"Kaši" osolíme, opepříme. Připravíme si želatinu v prášku a smícháme se 100 ml vlažné vody, mícháme cca 30 s. Zhoustlou směs postupně zapracujeme do "kaše".
Naplníme do formiček, do misek nebo do silikonové formy (dle možností) nebo necháme jen tak a dáme do lednice ztuhnout alespoň na hodinu.
Pěna nemusí být zcela ztuhlá, stačí, když bude mít konzistenci jako například hutnější paštika.
Před servírováním posypeme nasekanými pistáciemi, které příjemně doladí chuť mortadellové pěny. Kdo má rád může zlehka pokapat octem balsamico.
Pěnu jsem podávala s rustikálním pečivem, Caprese a olivami.

Děkujeme paní Zuzaně za recept a fotografie.

SÝROVO-MRKVOVÁ POMAZÁNKA
 
Suroviny: 100 g mrkve, 150 g tvrdého sýra (eidam, gouda), 2 stroužky česneku, majonéza z 1 žloutku (1 žloutek, sůl, lžička hořčice, pár kapek citronové šťávy, olej dle potřeby). 
 
Postup: Na jemném struhadle nastrouháme mrkev a sýr. 
Nastrouhané suroviny dáme stranou a připravíme si majonézu: 
Do mísy se šlehacím zvonem dáme žloutek, hořčici, sůl, citron. šťávu a zapneme stálý chod. Otvorem v tlačce víka přiléváme olej, dokud není majonéza dostatečně hustá (cca 1 – 1,5 dcl). 
Šlehací zvon vyměníme za nůž a k majonéze přidáme nastrouhané suroviny a prolisovaný česnek. Všechno krátce promícháme a mažeme na pečivo.

MAJONÉZA Z CELÝCH VAJEC
Suroviny: 2 celá vejce, sůl, 1 malou lžičku hořčice, citronovou šťávu, špetku pepře, olej dle potřeby.
 
Postup: Do mísy se šlehacím zvonem dáme všechny suroviny bez oleje. Za chodu robotu přiléváme olej přes tlačku do zhoustnutí.
Majonéza je díky bílkům nadýchaná.


POMAZÁNKA

Suroviny:
  ½ másla, 4 trojúhelníčky taveného sýra, hořčice, 100g šunky nebo šunkového salámu, 2 vařená vajíčka.
 
Postup: do mísy s multifunkčním nožem dáme máslo, sýry a hořčici. Několikrát promícháme suroviny pulzním chodem a spustíme stálý chod dokud nejsou suroviny zpracované (cca 30 sekund). Potom přidáme šunku a vajíčka. Zpracujeme už jen krátce podle toho, jakou chceme mít u vajíčka a šunky jemnost.





MAJONÉZA
Suroviny: 2 žloutky, 1 malá lžička hořčice, špetka soli, citronová šťáva, olej dle potřeby.
 
Postup: Do mísy se šlehacím zvonem dáme všechny suroviny bez oleje. Zapneme a po chvilce přiléváme olej přes tlačku ve víku (dírkou v tlačce se olej pomalu přilévá do majonézy). Olej přiléváme podle potřeby až do zhoustnutí.