ŠPENÁTOVÉ OMELETY
Suroviny: mražený špenát, 2 vejce, mléko, hladká mouka, sůl, pepř, 150 g tvrdého sýra.

Postup v robotu Ronic:

Do robotu Ronic s rotačním nožem dáme rozmražený špenát ze kterého slijeme vodu, 1 vejce, sůl, pepř a promícháme, Přidáme 2 lžíce mléka a 2 lžíce hladké mouky a promícháme. Vznikne nám řidší těsto, ze kterého na troše oleje usmažíme omeletky.
Stejným způsobem si připravíme sýrové těsto - sýr nastrouháme na jemném struhadle v robotu Ronic a smícháme s druhým vejcem, mlékem a moukou a ochutíme solí a pepřem. Na oleji usmažíme sýrové placky.
Vždy jednu sýrovou a jednu špenátovou placku položíme na sebe a smotáme. Můžeme podávat s osmaženými bramborami.


ZELÍ S ČERVENOU ŘEPOU
Suroviny: 5 kg červené řepy, 5 kg bílého zelí, 1 kg cibule, lžíce kmínu, 6 lžic soli.
Na nálev: 80 dkg cukru, 3 litry vody, 1 litr octa.

Postup v robotu Ronic: nejdřív důkladně omyjeme červenou řepu a uvaříme do poloměkka. Mezitím si na robotu Ronic nastrouháme zelí - použijeme jemný plátkovač. Cibuli nasekáme v robotu Ronic nožem. Uvařenou řepu oloupeme a nastrouháme na hrubém struhadle v robotu Ronic. Všechny suroviny dáme do velké mísy, přidáme koření a důkladně promícháme.

Připravíme si nálev - všechno smícháme dohromady a přivedeme k varu. Povaříme 10 minut. Nálevem zalejeme připravenou zeleninu a promícháme. Plníme do skleniček a zavařujeme při 80 stupních 15 minut.


KVĚTÁKOVO-BROKOLICOVÝ SALÁT

Suroviny: 1/2 květáku, 1/2 brokolice, mražená nebo sterilovaná kukuřice, majonéza (1 vejce, lžička hořčice, sůl, pepř, citronová šťáva, 1,5 dcl oleje).

Postup: květák a brokolici uvaříme doměkka a nakrájíme na kousky. Mraženou kukuřici povaříme v osolené vodě a scedíme.

Připravíme si majonézu v robotu Ronic - do mísy se šlehacím zvonem dáme celé vejce, hořčici, sůl, pepř a několik kapek citronové šťávy. Zapneme stálý chod a promícháme. Do tlačky nalejeme olej, který se dírkou v tlačce pomalu dávkuje do pracovní nádoby. Směs postupně zhoustne. Hotovou majonézu přidáme ke květáku, brokolici a kukuřici a promícháme. Ochutíme solí a pepřem.


PEČENÝ ČAJ - JABLKO + HRUŠKA

Suroviny: 1 kg jablek, 1 kg hrušek, 0,5 kg cukru, 3 badyány, 7 hřebíčků, 3 celé skořice.

Postup v robotu Ronic: jablka a hrušky omyjeme, zbavíme jadřinců a v robotu Ronic pomocí hranolkovače nasekáme na kousky. Ovoce dáme na vyšší plech, smícháme s cukrem a kořením a pečeme asi půl hodiny. Občas promícháme. Pečené ovoce plníme do čistých skleniček a sterilujeme při 80 st. 20 minut.
Při podávání zalejeme v hrníčku 2 lžíce ovoce horkou vodou.


KVĚTÁKOVÝ SALÁT S VEJCI A DOMÁCÍ MAJONÉZOU

Suroviny: 1/2 květáku, hrst mraženého hrášku, hrst mražené kukuřice (můžou být sterilované), 2 vařená vejce, majonéza (vajíčko, lžička hořčice, pár kapek citronové šťávy, sůl, pepř, 1,5 dcl oleje).

Postup: květák uvaříme do poloměkka a nakrájíme na kousky. Mražený hrášek a kukuřici povaříme 3 minuty v osolené vodě a zchladíme. Vajíčka uvaříme natvrdo a nakrájíme na kousky. Vše přidáme ke květáku a smícháme s majonézou.
Příprava majonézy v robotu Ronic: použijeme šlehací zvon - celé vejce, hořčici, citron. šťávu a koření chvíli šleháme - jakmile se vše spojí, nalejeme do tlačky ve víku olej, který pomalu teče do mísy. Směs postupně houstne. Na připravu majonézy se můžete podívat na tomto videu: https://www.youtube.com/watch?v=2aZ3OnE4UYk

KVĚTÁKOVÉ MUFFINY
Suroviny: půl květáku, 2 vejce, 10 dkg tvrdého sýru,10 dkg šunky nebo anglické slaniny,1/2 cibule, trochu strouhanky na zahuštění, zelená petrželka.

Postup v robotu Ronic: květák uvaříme do poloměkka ve slané vodě. V robotu Ronic nejdřív nastrouháme na hrubém struhadle sýr. Vyměníme struhadlo za rotační nůž a nasekáme cibuli na drobno. K cibuli přidáme uvařený květák, vajíčka, anglickou a promícháme - stačí 20 sekund. Zahustíme strouhankou podle potřeby a nakonec vmícháme nasekanou petrželku. Květákovou směs plníme do vymazané muffinové formy a upečeme.
Podáváme s pečivem, nebo s vařenými brambory.


KAPUSTA
Suroviny: hlávka kapusty, 5 brambor, 3 vajíčka, sůl, pepř.
Na zahuštění cibule, olej, hladká mouka.

Postup v robotu Ronic:
kapustu nastrouháme na robotu Ronic jemném plátkovači (je součástí hrubého struhadla). Dáme do hrnce, zalejeme vodou, osolíme a vaříme. Přidáme brambory nakrájené na kousky, promícháme a vaříme spolu s kapustou dokud nejsou bramobry uvařené. Připravíme si jíšku - na rozehřátém oleji zpěníme mouku a za stálého mícháme necháme trochu ztmavnout. Přidáme nasekanou cibuli (pomocí rotačního nože Ronic to jde rychle a bez slziček) a ještě chvíli mícháme. Jíšku zalejeme sklenkou vody a necháme zhoustnout. Jíšku přidáme ke kapustě a chvíli povaříme. Nakonec přimícháme na tvrdo uvařená vajíčka nakrájená na kousky a dochutíme solí a pepřem. Podáváme s pečivem a můžeme přidat osmaženou klobásu.


KANDOVANÁ DÝNĚ
Suroviny: 1 kg dýně, voda, ocet, 0,5 kg cukru, 10 hřebíčků.

Postup v robotu Ronic: oloupanou dýni nakrájíme v robotu Ronic pomocí hranolkovače na kousky. Dýni zalejeme slavě okyselenou vodou a necháme 24 hodin uležet. Druhý den vodu slijeme a smícháme dýni s cukrem. Necháme uležet dalších 24 hodin. Druhý den dýni s cukrem vaříme dokud dýně nezesklovatí. Necháme okapat (vodu můžeme použít jako sirup) a usušíme v troubě nebo sušičce. Můžeme obalit v cukru, ale dýně je i tak dost sladká.



ZAPEČENÁ ZELENINA
Suroviny: 1 cuketa, 6 rajčat, 1 cibule, žampiony, sůl, pepř, oregáno, tvrdý sýr.

Postup v robotu Ronic: nožem si nasekáme cibuli a necháme v míse. Vyměníme nůž za hranolkovač a nakrájíme cuketu a rajčata. Hranolkovač vyměníme za hrubý plátkovač a nakrájíme žampiony. Přidáme koření a ručně všechno promícháme. Směs dáme do zapékací mísy, přikryjeme a zapečeme. Ke konci pečení odkryjeme zeleninu, posypeme sýrem a krátce dopečeme.
Chutná teplé i studené.



ŽAMPIONOVÁ PIZZA
Suroviny na 2 pizzy: 400 g hladké mouky, 0,5 dcl olivového oleje, lžička soli, lžička cukru, 1/4 kvasnic, 200 ml teplé vody.
Kečup, česnek, žampiony, anglická slanina, oregano, sýr na posypání.

Postup v robotu Ronic - těsto si připravíme pomocí rotačního nože. Do mísy dáme mouku, sůl a promícháme pulzním chodem. Přidáme kvasnice rozmíchané v teplé vodě s cukrem a olej. Vše promícháme dokud se neutvoří koule - těsto je dokonale zpracované během 20 - 30 sekund. Necháme odpočívat 2 hodiny přikryté utěrkou.
Těsto si rozdělíme na 2 díly a každý vyválíme na tenkou placku.
Potřeme kečupem smíchaným s česnekem a posypeme na proužky nakrájenou slaninou. Následují žampiony, které jsme nakrájeli na hrubém plátkovači na robotu Ronic. Posypeme kořením a sýrem (nastrouháme na hrubém, nebo sýrovém struhadle na robotu Ronic).
Upečeme ve vyhřáté troubě.


RAJČATOVÝ SALÁT SE ZAKYSANOU SMETANOU

Suroviny: pevná rajčata, natvrdo uvařené vejce, cibule, sůl, pepř, zakysaná smetana.

Postup v robotu Ronic: rajčata nakrájíme pomocí hranolkovače na kousky a dáme do mísy. Vyměníme hranolkovač za nůž a nasekáme cibuli, kterou přidáme k rajčatům. Následují vajíčka nakrájená na kousky, sůl, pepř a nakonec několik lžic zakysané smetany.




RAJČATOVÝ SALÁT S DOMÁCÍ MAJONÉZOU
Suroviny: rajčata, 2 vařená vejce, cibule, sůl, pepř, 4 lžíce domácí majonézy (1 vejce, 1,5 dcl oleje, lžička hořčice, sůl, pepř).

Postup: Rajčata a vejce nakrájíme, cibulku nadrobno nasekáme nožem v robotu Ronic. Potom si připravíme majonézu - do mísy Ronic dáme šlehací zvon, celé vejce, hořčici, sůl, pepř. Spustíme stálý chod a přes tlačku v komínku pomalu přidáváme olej. Majonéza pomalu zhoustne.
Na přípravu majonézy se můžete podívat na tomto videu:
https://www.youtube.com/watch?v=2aZ3OnE4UYk
4 lžíce majonézy přidáme do salátu a promícháme. Dochutíme solí a pepřem.



RAJSKÁ OMÁČKA
Suroviny: 40 g másla, 40 g hladké mouky, 1/2 litru hovězího vývaru, 250 g rajčat, 3 kuličky pepře, 2 kuličky nového koření, 1/2 bobkového listu, sůl, cukr.

Postup v robotu Ronic: z másla a hladké mouky uděláme světlou jíšku, zalejeme vývarem a vaříme 20 minut. Mezitím si připravíme rajčata - nařízneme je a spaříme ve vroucí vodě. Slupky oloupeme a rajčata nakrájíme na větší kusy. Rajčata s kořením přidáme do omáčky a rozvaříme. Koření vyjmeme a omáčku nalejeme do mísy Ronic s ratačním nožem a rozmixujeme. Můžete ještě propasírovat, ale není to nutné. Omáčku přelejeme do hrnce, prohřejeme a dochutíme cukrem.
Podáváme s vařeným hovězím masem a knedlíkem.

PLNĚNÁ RAJČATA
Suroviny: 7 pevných rajčat, 1 plátek toastového chleba, pažitka, petrželová nať, špetka sušené bazalky, 100 g nivy, 30 g goudy.

Postup v robotu Ronic: toastový chleba nakrájíme na kostičky a osmahneme na oleji. Necháme vychladnout. Mezitím si omyjeme petrželku a pažitku a necháme okapat. Bylinky dáme do mísy s rotačním nožem a nasekáme je na jemno. Přidáme nivu a bazalku a vše smícháme dohromady. Nakonec vmícháme vychladlý chleba.
U rajčat odkrojíme vršky a lžičkou vydlabeme vnitřek. Rajčata opepříme a naplníme nivovou pomazánkou. Naskládáme do zapékací misky a posypeme goudou. Zapékáme v troubě dokud sýr nezezlátne.
Podáváme samostatně s pečivem, nebo jako přílohu k masu.


DOMÁCÍ KEČUP
Suroviny: 4 kg rajčat, 40 dkg cukru, 2 dcl octa, 0,5 kg jablek, 0,5 kg cibule, 20 hřebíčků, 20 kuliček černého pepře, 15 kuliček nového koření, 10 bobkových listů, 2 lžičky papriky, 1 lžičku skořice, 3 lžičky soli.

Postup v robotu Ronic: na nakrájení zeleniny použijeme hranolkovač. Omytá rajčata nakrájíme hranolkovačem na kousky - dávejte pozor aby se nepřeplnila mísa. Nakrájená rajčata sypeme do velkého kastrolu. Potom nakrájíme hranolkovačem jablka - neloupeme, jenom zbavíme jadřinců. Nakonec stejným způsobem nakrájíme cibuli. Všechno přidáme k rajčatům, doplníme koření, cukr, ocet a za občasného míchání vaříme cca 3 hodiny. Kečup by měl zredukovat objem o 1/3 a zhoustnout.
Pomocí rotačního nože v robotu Ronic rozmixujeme ještě horkou hmotu na jemno a následně přepasírujeme přes síto - tím se zbavíme zbytků slupek a semínek z rajčat.
Hotový kečup plníme do čistých sklenic a sterilujeme při 100 st. 20 minut.


CUKETOVÉ PLACKY
Suroviny: 1 cuketa, 2 brambory, pórek, 3 stroužky česneku, 2 vejce, 1/2 hrníčku ovesných vloček, sůl, pepř, majoránka. polohrubá mouka.

Postup v robotu Ronic: nejdřív si na hrubém struhadle nastrouháme cuketu a brambory. Nastrouhané suroviny dáme stranou a nasadíme rotační nůž. Nastrouhanou cuketu a brambory vrátíme do mísy a přidáme vejce, vločky, česnek a koření. Vypracujeme těsto, které zahustíme podle potřeby moukou. Smažíme v pánvi na oleji. Podáváme se zeleninovým salátem.



BROKOLICOVÉ KAPSY
Suroviny: brokolice, 3 tavené sýry, 3 vejce, sůl, pepř, 2 lžíce hladké mouky, sezamové semínko, lístkové těsto - 2 kupované, nebo si můžete připravit domácí - tady je videorecept pro přípravu lístkového těsta v robotu Ronic:
https://www.youtube.com/watch?v=ZuAgfrK6s9E

Postup: brokolici uvaříme do měkka v osolené vodě. Ještě teplou rozmixujeme v robotu Ronic pomocí rotačního nože. Přidáme ostatní suroviny a promícháme.
Lístkové těsto rozválíme a rádýlkem rozdělíme na větší čtverce. Do středu dáme připravenou náplň a složíme těsto do trojúhelníků. Okraje přitiskneme a dáme na plech s pečícím papírem. Potřeme rozšlehaným vajíčkem, posypeme sezamem a upečeme.

TŘEŠŇOVÁ MARMELÁDA
Na 1 kg třešní 0,5 kg želírovacícho cukru 1:2, 1 lžička kyseliny citronové.

Postup v robotu Ronic: vypeckované třešně rozmixujeme nožem - 1 kg zpracujete najednou ve větších robotech Ronic. Délka mixování záleží na tom, jak jemnou chcete mít marmeládu.
Rozmixované ovoce dáme do hrnce a zahřejeme. Přidáme želírovací cukr a přivedmeme k varu. Vaříme cca 10 minut. Postupně odebíráme pěnu, která se při vaření vytvoří.
Pokud marmeláda želíruje - vyzkoušíme malým množstvím na studeném talířku - přidáme kyselinu citronovou a plníme do skleniček. Dobře uzavřeme, obrátíme dnem vzhůru a necháme vychladnout.


SLANÝ CUKETOVÝ KOLÁČ
Na menší plech budeme potřebovat: 300 g cukety, 100 g tvrdého sýra, 50 g polohrubé mouky, 50 g ovesných vloček, 1 lžička prášku do pečiva, 3 stroužku česneku, 2 vajíčka, 1 dcl oleje, petrželová nať, sůl, pepř.

Postup v robotu Ronic: na hrubém struhadle nastrouháme cuketu a sýr. Dáme stranou a vyměníme struhadlo za nůž. Cuketu a sýr vrátíme do mísy a přidáme všechny ostatní suroviny. Na důkladné pomíchání surovin stačí v robotu Ronic půl minutky.
Směs dáme na vymazaný a vysypaný plech a upečeme do zlatova.



BROKOLICOVÉ KAPSY
Suroviny: brokolice, 3 tavené sýry, 3 vejce, sůl, pepř, 2 lžíce hladké mouky, sezamové semínko, lístkové těsto - 2 kupované, nebo si můžete připravit domácí - tady je videorecept pro přípravu lístkového těsta v robotu Ronic:
https://www.youtube.com/watch?v=ZuAgfrK6s9E

Postup: brokolici uvaříme do měkka v osolené vodě. Ještě teplou rozmixujeme v robotu Ronic pomocí rotačního nože. Přidáme ostatní suroviny a promícháme.
Lístkové těsto rozválíme a rádýlkem rozdělíme na větší čtverce. Do středu dáme připravenou náplň a složíme těsto do trojúhelníků. Okraje přitiskneme a dáme na plech s pečícím papírem. Potřeme rozšlehaným vajíčkem, posypeme sezamem a upečeme.


ZELNÝ SALÁT
Suroviny: 1/4 hlávky bílého zelí, 1 kedlubna, malá plechovka sterilované kukuřice, 1/2 červené papriky, sůl, pepř, lžička cukru nebo stévie,

Postup: zelí nastrouháme na jemné plátkovači v robotu Ronic najemno, posolíme a necháme 20 minut naležet. Mezitím si na hrubém struhadle nastrouháme kedlubnu. K zelí přidáme kedlubnu, kukuřici, na kostičky nakrájenou papriku a ochutíme kořením.



ZAPEČNÉ TOASTY
Suroviny: toastový chleba, slaninu, cibuli, žampiony, pórek, kečup, tvrdý sýr.

Postup: na robotu Ronic nastrouháme hrubým plátkovačem žampiony, na hrubém struhadle nastouháme sýr a nožem nasekáme cibuli. Slaninu a pórek nakrájíme na kousky.
Pečící plech vymažeme olejem a toasty vyskládáme na plech.
V kastrůlku opečeme slaninu a cibuli. Přidáme žampiony a pórek a krátce podusíme. Vše spojíme kečupem a prohřejeme.
Směs rozdělíme na toasty, posypeme sýrem a zapečeme dokud se sýr neroztopí.


ŠPENÁTOVÁ ROLÁDA
Suroviny: 1 rozmražený špenát, 220 g polohrubé mouky, špetka prášku do pečiva, 3 žloutky, sůl, pepř, česnek, sníh ze 3 bílků.
Náplň: 1 pomazákové máslo, 3 tavené sýry, 1 vařené vejce, šunka, sůl, pepř, česnek.

Postup: v míse Ronic se šlehacím zvonem vyšleháme z bílků sníh a dáme stranou. Do mísy Ronic s rotačním nožem dáme všechny ostatní suroviny a promixujeme. Do těsta jemně vmícháme hotový sníh a těsto rozprostřemem na plech s pečícím papírem. Ve vyhřáté troubě upečeme a ihned po vytažení plát srolujeme i s papírem a necháme vychladnout.
Mezitím si připravíme pomocí rotačního nože náplň - opět všechny suroviny vložíme do mísy a krátce zpracujeme. Náplň je důkladně promíchaná během 30 sekund.
Náplň natřeme na rozložený a vychladlý plát ze kterého jsme stáhli papír a znovu zarolujeme. Necháme ztuhnout v lednici.



KVĚTÁKOVÉ PLACKY
Suroviny: 1 květák, 100 g kuskusu, 1 cibule, 1/2 manšího pórku, 100 g slaniny, 2 vejce, sůl, pepř, drcený kmín, strouhanka.

Postup: květák uvaříme doměkka a kuskus podle návodu.
Cibuli nasekáme nožem Ronic na drobno.Na pánvi osmažíme slaninu, přidáme cibuli, nakrájený pórek, kním a osmažíme. Necháme vychladnout.
Vařený květák nasekáme v robotu Ronic nožem. Přidáme osmaženou směs, kuskus, vejce, koření a promícháme. Zahustíme strouhankou a opět promícháme.
Ze směsi tvoříme karbanátky a smažíme v oleji.
Podáváme se zeleninou, nebo bramborovou kaší.


BROKOLICOVÝ NÁKYP
Suroviny: 500g brokolice, 3 vejce, 1/2 hrnku polohrubé mouky, 1 lžička prášku do pečiva, 1/2 hrnku mléka, 150 g měkkého salámu nebo šunky, 2 stroužky česneku, sůl, pepř.

Postup: v míse ronic pomocí rotačního nože nasekáme syrovou brokolici nadrobno. Přidáme ostatní suroviny a krátce promícháme. Dáme do vymazané zapékací mísy a pečeme do růžova.



ČOČKOVÝ SALÁT
Suroviny: čočka, červená paprika, cibulka, pórek, vařené vejce, tvrdý sýr, sůl, pepř.

Postup: čočku uvaříme a slijeme vodu. Pomocí hranolkovače Ronic nakrájíme papriku a pórek na kousky. Cibulku nasekáme nožem Ronic na drobno. Zeleninu vmícháme do vychladlé čočky, přidáme nakrájené vejce, a tvrdý sýr. Dochutíme solí a pepřem.
Při servírování se fantazii meze nekladou...



ZELENINOVÝ SALÁT s česnekovým dressingem
Suroviny:
Salát: 1 okurka, 4 rajčata, 100 g uzené mozarelly, 1 vařené vejce, sůl
Dressing: 1 bílý jogurt, 1 majonéza, 1 stroužek česneku, kostka taveného sýru, špetka soli a pepře.

Postup: V míse se šlehacím zvonem umícháme suroviny na dressing a dáme stranou.
Do mísy vložíme hrubé struhadlo a nastrouháme okurku na nudličky. Struhadlo vyměníme za hranolkovač a nastrouháme rajčata. Kuchyňským nožem pokrájíme sýr na kostičky. Vejce rozřízneme na větší díly.
Na dno servírovací mísy (talíře) vložíme česnekový dressing a na něj poklademe zeleninu a podle chuti jemně osolíme. Posypeme sýrem a ozdobíme vejcem


PIZZA S MOZZARELLOU
Suroviny: 500 g polohrubé mouky, 20 g droždí, 2 lžíce mléka, 1 lžička cukru, 1 lžička soli, 2,5 dl vody, 2 lžíce oleje.
Na potření: kečup nebo rajčatový protlak, česnek, sůl, oregáno nebo bazalka.
Náplň: uzená mozzarella, šunka, rajčata.

Postup: Uzenou mozzarelu nastrouháme pomocí sýrového struhadla. Dáme stranou a do mísy s rotačním nožem vložíme 500 g polohrubé mouky, 1 lžičku soli a promícháme. V mouce uděláme „důlek“ do kterého vlijeme vlažné mléko, osladíme lžičkou cukru a přidáme rozdrobené kvasnice. Necháme vzejít kvásek. Poté přidáme 2,5 dcl vody a mícháme, dokud nevznikne kompaktní hmota. Zpracování surovin trvá krátce, takže jakmile se z těsta začne tvořit koule, robot vypneme. Těsto vložíme do větší mísy, potřeme olejem a necháme kynout cca 40 min. na teplém místě. Po nakynutí těsto vyválíme a přesuneme na větší plech s pečícím papírem. V misce smícháme kečup s prolisovaným česnekem a oreganem. Touto směsí pizzu potřeme. Jemně posypeme částí uzené mozzarelly a naklademe šunku a rajčata. Posypeme oreganem a zasypeme mozzarellou. Pečeme v rozehřáté troubě na 200°C cca 20 min.
Pozn. toto množství těsta je určeno pro velký plech, popř. pro 2 menší plechy.



PALAČINKY SE ZELENINOU
Suroviny:
Na palačinky si připravíme: 300 ml mléka, 200 ml vody, 100 ml oleje, 2 vejce, 200 g hladké mouky, sůl.
Zeleninová náplň: cibule, 2 bílé papriky, 200 g žampionů, sůl, pepř, kečup, tvrdý sýr (eidam, gouda), rajčata.

Postup:
Těsto na palačinky si připravíme v robotu Ronic pomocí šlehacího zvonu. Pokud je těsto příliš řídké, přidáme trochu mouky.
Palačinky připravíme klasickým způsobem.

Zeleninová náplň: na oleji orestujeme cibuli, přidáme papriku a žampiony (na krájení zeleniny používáme struhadla Ronic). Podlejime trochou vody a dusíme do poloměkka. Přidáme kečup a koření. Směs dáme do středu palačinky, přidáme rajčata a část nastrouhaného sýru. Okraje zavineme a palačinky naskládáme do zapékací misky, Posypeme zbytkem sýru, ozdobíme kečupem a zapečeme v troubě dokud se sýr neroztopí.


TĚSTOVINOVÝ SALÁT
Suroviny: těstoviny (vrtulky, mašličky…), rajčata, okurky, hroznový olej (olivový olej), sůl, pepř, sýr, šunka.

Postup: Těstoviny uvaříme podle návodu, propláchneme vodou a necháme vychladnout. Rajčata a okurky nakrájíme hranolkovačem na silnější nudličky. Smícháme s těstovinami, přidáme nakrájený sýr, šunku, ochutíme solí, pepřem a zakápneme olejem.



OPEČENÉ BRAMBORY
Suroviny: 750 g brambor, 300 g mrkve, 150 g pórku, 150 g žampionů, 100 g cibule, 125 g slaniny, 50 g rozpuštěného másla, sůl, pepř, 150 g tvrdého sýra.

Postup: Brambory uvařené ve slupce oloupeme a nakrájíme na čtvrky, nebo osminy. Mrkev, pórek a žampiony nakrájíme pomocí hrubého plátkovače Ronic. Pórek s mrkví povaříme ve vroucí osolené vodě 3-4 minuty a poté prudce zchladíme. Cibuli nakrájíme na osminky a slaninu na nudličky.
Na másle rozškvaříme slaninu, přidáme nakrájené brambory, zeleninu, houby a opečeme. Osolíme a opepříme. Vše posypeme sýrem nakrájeným na kostičky a necháme rozpustit pod pokličkou na mírném ohni.



CELEROVÉ PLACKY
 
Celer je neprávem opomíjená zelenina, která velmi dobře působí na náš organismus. Jsou známy jeho afrodiziakální účinky, ale také velmi dobře působí na hladinu cholesterolu, na žaludek, snižuje krevní tlak a poporuje ledviny. Celer velmi dobře snáší tepelnou úpravu a proto ani při vaření neztrácí vitamíny.

Suroviny:
230 g celeru, 100 g uzeniny (šunka, měkký salám), 100 g tvrdého sýru, 4 vajíčka, vegeta, sůl, pepř, 4 stroužky česneku, 1 lžíce hladké mouky.

Postup:
v míse Ronic s jemným struhadlem nastrouháme všechny tvrdé suroviny - celer, sýr, uzeninu. Nastrouhané suroviny dáme stranou, nasadíme rotační nůž a suroviny vrátíme do mísy. Přidáme vajíčka, koření, česnek a mouku. Rotačním nožem vše promícháme. 
Z připravené hmoty klademe lžící hromádky do rozpáleného tuku a smažíme z obou stran do růžova.


PIZZA
Základní suroviny: 1 a 3/4 hrnku hladké mouky, 1/2 hrnku vody, 1/4 kvasnic, 1 lžička cukru, 2 lžíce oleje, sůl.
Na potření: rajčatový protlak nebo kečup, česnek, sůl, voda, oregáno.
Poklademe tím, co máme rádi: např. šunka, sýr, rajče, žampiony, anglická slanina, ananas, olivy...
 
Postup: V míse s rotačním nožem smícháme základní suroviny a necháme kynout min. 30 minut. Po nakynutí těsto vyválíme a přesuneme na větší plech s pečícím papírem. V misce smícháme rajčatový protlak s prolisovaným česnekem, trochou vody a oreganem. Touto směsí pizzu potřeme. Naklademe šunku, rajčata, zasypeme sýrem a dáme péct na 200°C. po dobu cca 20 minut.


KŘEN S MEDEM – léčivý recept proti nachlazení
 
Suroviny: křen, med
 
Postup: Křen nastrouháme najemno. Smícháme 2 lžíce křenu s 1 lžící medu. 
Užíváme 3 x denně jednu čajovou lžičku, u dětí dávku snížíme.
Úlevu pocítíme chvíli po konzumaci – bude se nám lépe dýchat, snadněji odkašleme a pocítíme uvolnění průchodnosti nosu.


KVĚTÁKOVÉ PLACIČKY S BRAMBOROVOU KAŠÍ
Suroviny: 1 květák, 1 menší cibule, 2 vejce, hrst strouhanky, sůl, pepř, kmín, majoránka, 1 stroužek česneku, hrst polohrubé mouky, strouhanka na obalení, olej.
 
Postup: Cibulku s česnekem rozsekat najemno, přidat uvařený květák, 2 vejce, sůl, pepř, kmín, majoránku a zpracovat rotačním nožem. Přidat hrst strouhanky a hrst polohrubé mouky. Vytvoříme placičky a obalíme je ve strouhance. Smažíme do zlatova. Podáváme s bramborovou kaší.

BRAMBORÁKY SE ZELÍM
Suroviny: 80 dkg brambor rozkrájených na menší kousky, 3 stroužky česneku, 2 vejce, 3 PL hrubé mouky, sůl, pepř, kmín, 30 dkg kysaného zelí.
 
Postup: Suroviny bez zelí dáme do mísy s univerzálním nožem a několikrát spustíme pulzní chod. Až jsou suroviny nasekané nadrobno, spustíme stálý chod, dokud není těsto hotové. Potom přidáme scezené zelí a pulzním chodem promícháme.
Varianta - můžeme přidat uzeninu (klobásu, šunku, salám…)
Smažíme placky na rozpáleném oleji dozlatova.
Podáváme jako přílohu k masu, nebo jíme samotné.